کومور (مجمعالجزایر قمر) مجمعالجزایری است که در جنوب شرقی آفریقا و آبهای اقیانوس هند قرار گرفته است. جمعیت این کشور نزدیک به ۱ میلیون نفر میباشد.[۱] مورونی[۲] پایتخت این کشور و زبانهای رسمی آن قمری، عربی و فرانسوی هستند. ۸۶ درصد مردم کومور از نژاد عربآفریقایی و ۱۴ درصد نیز مالاگاسی[۳] میباشند. اکثریت مردم این کشور (۹۸ درصد) مسلمان اهلسنت، و بقیه (۲درصد) نیز مسیحی هستند.[۴]
پیشینه ورود اسلام و تشیّع به کومور، به قرن هفتم میلادی و مهاجرت ایرانیهای شیرازیتبار به این کشور برمیگردد. بر اساس برخی نقلها، نخستین کسانی که جزایر کومور را کشف کردند، شیرازیان ایرانی بودند که با هدف تجارت با کشتی وارد این جزایر شده و در آنجا سکونت گزیدند. بعد از به قدرترسیدن رئیسجمهور سابق، احمد عبدالله سامبی[۵] در سال ۲۰۰۶ میلادی، روند گسترش مکتب تشیّع در این کشور سرعت بیشتری گرفت. او که در ایران از محضر آیت الله مصباحیزدی کسب فیض کرده بود، دست به اقداماتی زد که برخی از دانشجویان جذب شیعه شده و به نشر تعالیم آن پرداختند. در کومور دو گروه با حضور شیعیان مخالفاند: وهابیها و علمائی که در عربستان تحصیل کردهاند و سیاستمداران مخالف سامبی.[۶] شیخ محمّد ابراهیم از رهبران شیعی این کشور معتقد است که پیشرفت تشیّع در جزایر کومور بسیار امیدبخش بوده و اکثریت شیعیان به قشر فرهنگی و سـطح بالای جامعه تعلّق دارند.
یکی از اقدامات تبلیغی ایران در کومور، برپایی حسینیه در طول ماه محرّم است توسط کمیته امداد خمینی (ره) است. در مناسبتهای دینی مانند روز عاشوراء، شیعیان کومور در این حسینیهها گردهم آمده و مراسم عزاداری و سوگواری را برگزار میکنند.
منابع:
[۱]“”World Population prospects – Population division””. population.un.org. United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Retrieved ۹ November ۲۰۱۹.
[۲] Moroni
[۳] Malagasy
[۴] Ottenheimer, Martin; Ottenheimer, Harriet (۱۹۹۴). Historical Dictionary of the Comoro Islands. Scarecrow. p. ۷۳. ISBN ۹۷۸-۰-۸۱۰۸-۲۸۱۹-۳.
[۵] Ahmed Abdallah Mohamed Sambi
[۶] شیعه در آفریقا، تالیف سیداحمد سیدمرادی (با اندکی تصرف).