رواندا در کنار دریاچههای بزرگ در مرکز آفریقا قرار گرفته است. جمعیت این کشور نزدیک به ۱۳ میلیون نفر برآورد میشود.[۱] پایتخت رواندا شهر کیگالی و زبانهای رسمی آن کینیارواندا، فرانسوی و انگلیسی هستند.
هوتو (۸۵ درصد) و توتسی (۱۴ درصد) اقوام اصلی رواندا محسوب میشوند. با توجه به سابقهی دیرینهی تنشهای قومی در رواندا، اکثریت هوتو و اقلیت توتسی همواره اختلاف نظر داشتهاند، اما دشمنی میان آنها از زمانی که این کشور به سلطه استعمارگران درآمد بهطور چشمگیری افزایش یافت.[۲] نزدیک به ۹۴ درصد مردم رواندا مسیحی، ۲ درصد مسلمان، و ۳ درصد بیدین هستند.[۳]
اتحادیه مسلمانان رواندا در سال ۱۹۶۴میلادی تأسیس شد. دولت نیز این مؤسسه را به عنوان نماینده رسمی مسلمانان به رسمیت میشناسد.[۴] در سال ۱۹۹۳ میلادی، تشیّع وارد این کشور شد، اما از آن زمان تاکنون به دلیل کمبود منابع مالی، فعالیتهای آموزشی، فرهنگی و دینی شیعیان بسیار کمرنگ بوده است. مبلّغان بومی این کشور نمیتوانند فعالیتهای تبلیغی خود را به شایستگی انجام دهند. از اینرو، نوشیعیان خصوصاً افرادی که قبلاً وهابی بودهاند، به دلیل خلأ آموزشی-تبلیغی فعلی دوباره به فرقهی وهابیت گرایش پیدا کردهاند. اما با این وجود، چون دولت کنونی رواندا سیاستی کاملاً انعطافپذیر نسبت به مسلمانان و مؤسسات اسلامی در پیش گرفته است، شیعیان بایستی از فرصت به وجود آمده برای تبلیغ و نشر آزادانهی معارف اهل بیت (ع)، بهترین بهره را ببرند.[۵] از جمله شخصیتهای شیعی رواندا شیخ حسن باگاروکا است که نماینده مفتی این کشور و رئیس مؤسسه اسلامی اهل بیت(ع) میباشد.
منابع:
[۱] “Population by Country (2021) – Worldometer”. www.worldometers.info. Retrieved ۲۰۲۱-۰۵-۱۴.
[۲] “Rwanda: A Brief History of the Country”. United Nations. Archived from the original on 24 February 2018. Retrieved ۴ April ۲۰۱۸.
[۳] “Religions in Rwanda | PEW-GRF”. globalreligiousfutures.org.
[۴] پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب.
[۵] توان شیعه در آفریقا، تألیف سید احمد سیدمرادی (با اندکی تصرّف).