مغولستان کشوری در آسیایشرقی میباشد که جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون نفر را در خود جای داده است.[۱] پایتخت این کشور شهر اولانباتور[۲] و زبان رسمی آن مغولی میباشد. اکثریت مردم مغولستان (۹۵ درصد) از نژاد مغول و مابقی از تبار قزّاق و سایر قومیتها هستند. بودائیان نزدیک به ۷۲ درصد جمعیت کشور را تشکیل دادهاند. همچنین حدود ۴۱ درصد مردم مغولستان بیدین، ۳ درصد مسلمان، ۱ درصد مسیحی، و بقیه پیرو ادیان دیگر میباشند.[۳]
مغولهایی که به ایران حمله کردند، اسلام را به مغولستان بردند. چنگیزخان دستور داد ایرانیهایی که در صنعت، حسابداری، پزشکی و نجوم مهارت دارند به مغولستان اعزام شوند. بدین ترتیب، ایرانیهای مسلمان در کنار خدمات علمی و فنی، به شکلی غیر مستقیم مبلّغ آموزههای اسلامی نیز بودند. در دوران سلطهی کمونیسم بر مغولستان، مسلمانان تحت شدیدترین فشارها قرار داشتند به طوریکه در سال ۱۹۳۰ میلادی تمام مساجد و مراکز اسلامی تخریب شده و حتی برگزاری آئینها و سنتهای مذهبی نیز ممنوع اعلام گردید. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال مغولستان، میراثی از مساجد مخروب و فرهنگی معیوب برای مردم این کشور به جا گذاشت. امروزه شیعیان مغولستان عمدتاً از ملّیتهای مغول، قزّاق، ایرانی، افغانستانی، پاکستانی و عراقی هستند. نگاه دولت دموکراتیک و سکولار مغولستان به آزادی عقیده، فرصت خوبی برای فعّالیت تبلیغ دینی در این کشور فراهم آورده است. از اینرو، چند نوع صدای تبلیغی در مغولستان امروزی قابل شناسایی است:
۱-مسیحیت: کره جنوبی چندین کلیسا ساخته، کشیش اعزام کرده و به مغولهای مسیحی کمک مالی میکند.
۲-ایوانجلیسم[۴]: این فرقه توسط کشیشهای آمریکایی تبلیغ میشود.
۳-اسلام حنفی (سکولار): یک مرکز اسلامی توسط ترکیه در شهر اولانباتور راهاندازی شده و فعّالیتهای گستردهای دارد. نماز جمعه هر هفته در این مرکز برگزار میشود.
۴-اسلام شیعی: مرکز اسلامی اهل بیت (ع) از سال ۱۳۹۰ شمسی در مغولستان راهاندازی شده و در شهرهای اولانباتور، دارخان و بایان اولگی، فعّال است.
۵-بودائیسم: بودائیها در اکثر مناطق اولانباتور معبد ساختهاند و اکنون نیز در حال احداث بزرگترین معبد هستند.[۵]
منابع:
[۱] “Renewed 2015–۲۰۴۵ population projection”. www.1212.mn. Mongolian Statistical Information Service. January 1, 2017. Retrieved May 28, ۲۰۲۰.
[۲] Ulaanbaatar
[۳] “Хун ам, орон сууцны ۲۰۲۰ оны улсын ээлжит тооллогы нэгдсэн дун” (PDF) (in Mongolian). Archived from the original (PDF) on November 7, 2020. Retrieved August 16, ۲۰۲۱.
[۴] Evangelicalism
[۵] وضعیت شیعیان و مسلمانان در مغولستان