ترینیداد و توباگو کشوری جزیرهای در دریای کارائیب واقع در شمال آمریکایجنوبی است. این کشور نزدیک به ۱.۵ میلیون نفر جمعیت دارد.[۱] پایتخت ترینیداد و توباگو شهر پورت آو اسپین[۲] (بندر اسپانیا) و زبان رسمی آن انگلیسی است.
بیش از ۳۷ درصد مردم این کشور از نژاد هندی، ۳۶ درصد آفریقایی، ۲۴ درصد نژادهای ترکیبی، و بقیه از سایر قومیتها هستند. ۶۳ درصد مردم ترینیداد و توباگو مسیحی، ۲۰ درصد هندو، ۶ درصد مسلمان، ۲ درصد بیدین و بقیه پیرو سایر ادیان و آئینها میباشند.[۳]
ورود اسلام به این کشور به سال ۱۷۷۷ میلادی برمیگردد. در آن زمان، بعضی از بردگانی که از غرب آفریقا برای کار به ترینیداد و توباگو آورده شدند، مسلمان بودند. همچنین مهاجرت هندیهای مسلمان به این کشور نیز در سال ۱۸۳۸ میلادی به گسترش اسلام در آن کمک کرد. امروزه، اکثر مسلمانان ترینیداد و توباگو که بیشتر هندی تبارند، مذهب حنفی دارند.[۴] از زمان استقلال این کشور تاکنون، مسلمانان غالباً در ساختار حکومت و فعّالیتهای سیاسی حضور داشتهاند، مانند نور محمدحسن علی که طی سالهای ۱۹۸۷ـ۱۹۹۷ میلادی رئیسجمهور این کشور بوده است.
همچنین، پیشینه حضور شیعیان در ترینیداد و توباگو به قرن نوزدهم میلادی برمیگردد، چراکه شماری از هندیهایی که توسط انگلیسیها به این کشور آورده شدند، شیعه بودند. شیعیان ترینیداد و توباگو هر سال به مناسبت شهادت امام حسین(ع) مراسم عزاداری خاصی برپا میدارند که هوزیه یا هوسای نامیده میشود.[۵] البته عدم ارتباط مناسب این شیعیان با شیعیان نقاط دیگر دنیا و دور بودن آنان از دیگر جوامع شیعی، باعث ایجاد تحریفهایی در عقاید مذهبی آنها شده است، از جمله اینکه آنها معتقدند امام حسین (ع) و امام حسن (ع) هر دو در واقعه کربلا به شهادت رسیدهاند.
در ترینیداد و توباگو حدود ۸۷ مسجد وجود دارد و عید فطر نیز جزو تعطیلات رسمی این کشور است.[۶] امروزه گرایش به اسلام در ترینیداد و توباگو بیشتر متأثر از افکار مسلمانان ایالات متحده است و از سال ۱۹۷۶ میلادی نیز رهبر مسلمانان آمریکا، در ترینیداد نماینده معرفی میکند.[۷] برخی از سازمانهای اسلامی این کشور عبارتند از انجمن تقویت اسلامی، انجمن سنّه الجماعه، اتحادیه مسلمانان، جماعه المسلمین، جماعه المؤمنین، مؤسسه خیریه توکّل اسلامی، مؤسسه توسل عبدالعزیز، و جماعه التبلیغ.[۸]
منابع:
[۱] (CSO), Central Statistical Office. “T&T at a Glance”.
[۲] Port of Spain
[۳] Trinidad and Tobago 2011 Population and Housing Census Demographic Report (PDF) (Report). Trinidad and Tobago Central Statistical Office. Retrieved ۲۰ August ۲۰۱۹.
[۴]علی کتانی، اقلیتهای مسلمان در جهان امروز، ترجمه محمدحسین آریا، تهران، ۱۳۶۸ ش، ص۲۱۱.
[۵] محمدناصرالعلی، کارینفال هوزیه فی ترینداد، العالم، ش ۶۶۵ (ذیحجّه ۱۴۱۹ق/ آوریل ۱۹۹۹م)، ص۶۲.
[۶] دایره المعارف جهان اسلام آکسفورد، ذیل مادّه ترینیداد – کتاب سال جهان اروپا، ۱۹۹۹، ج۲، ص۳۴۸۶.
[۷] علی کتانی، اقلیتهای مسلمان در جهان امروز، ترجمه محمدحسین آریا، تهران، ۱۳۶۸ ش، ص۲۴۴.
[۸]ترینیداد و توباگو در ویکی شیعه