برزیل بزرگترین کشور آمریکای جنوبی است که با جمعیتی بالغ بر ۲۱۲ میلیون نفر[۱] ، پرجمعیّتترین کشور این قارّه محسوب میشود. پایتخت برزیل شهر برازیلیا و زبان رسمی آن پرتغالی برزیلی است. [۲] بخش اعظم جنگلهای آمازون در خاک برزیل واقع شده است.
برزیل کشوری با تنوّع نژادی و قومی گسترده است. آمارها نشان میدهند ۴۸ درصد مردم این کشور از نژاد سفید، ۴۳ درصد قهوهای، ۸ درصد سیاه، ۱ درصد آسیای شرقی، و اقلیتی نیز از تبار بومیان هستند. [۳] از نظر دینی، نزدیک به ۸۰ درصد برزیلیها مسیحیاند و مسلمانان که کمتر از ۱ درصد جمعیت را تشکیل میدهند، یک اقلیت در این کشور به حساب میآیند. [۴]
تاریخ مسلمانان برزیل از زمان استعمار این کشور توسط پرتغالیها در قرن ۱۶ میلادی آغاز میشود. بسیاری از پرتغالیهایی که به برزیل مهاجرت کردند، مورهای مسلمان بودند. اما این گروه از مسلمانان حضوری مسنجم و تشکیلاتی در برزیل نداشتند. از اینرو، حضور اسلام در برزیل را باید به قرن ۱۸ میلادی مرتبط دانست، زمانیکه بردههای مسلمان آفریقایی به این کشور وارد شدند. امروزه جمعیت مسلمانان برزیل به ۱.۵ میلیون نفر میرسد که ۴۰ درصد آنها شیعه هستند. در سال ۱۹۵۶ میلادی، اولین مسجد برزیل رسماً افتتاح شد. در حال حاضر نیز بیش از ۸۰ انجمن اسلامی و نزدیک به ۵۰ مسجد و نمازخانه در نقاط مختلف این کشور وجود دارد. مسجد محمّد رسول الله (ص) و حسینه اهل بیت (ع) در سائوپائولو، مسجد امام علی (ع) در کورتیبا، و مسجد رسول الاعظم (ص) در پونتا پوران از از مهمترین مساجد و حسینیههای شیعیان در برزیل هستند. شیعیان برزیل، علاوه بر برگزاری آئینهای دینی، به اقداماتی از قبیل انتشار کتاب و مجلّه، و نیز تأسیس دارالترجمه مبادرت نمودهاند. از سوی دیگر، شیعیان در برزیل از طریق مراکزی همچون انجمن خیریه اسلامی برزیل، انجمن خیریه شهر فوز دو ایگوتسو، و انجمن خیریه پارانا، فعالیتهای گروهی و تشکیلاتی خود در عرصهی تبلیغ دینی را دنبال میکنند. [۵]
منابع:
[۱]«World Population Prospects – Population Division – United Nations». population.un.org. بایگانیشده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۱۵. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۶-۱۰.
[۲] “People of Brazil”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. ۲۰۰۸. Retrieved ۳ June ۲۰۰۸.
[۳] Antonio Carlos Lacerda (۵ April ۲۰۱۱). “Demographical census reveals Brazil as older and less white”. Port.pravda.ru. Archived from the original on ۷ June ۲۰۱۱. Retrieved ۷ April ۲۰۱۲.
[۴] https://www.statista.com/statistics/۱۰۶۶۹۲۸/religious-affiliation-in-brazil/
[۵] https://fa.wikishia.net/view/%D۸%A۸%D۸%B۱%D۸%B۲%DB%۸C%D۹%۸۴