درباره دوره
در دهههای اخیر، سراسر جهان و خصوصا منطقه خاورمیانه و غرب آسیا، فرایند شدیدی از شهری شدن را تجربه کردهاند و به نظر میرسد این فرایند در سالهای آینده نیز ادامه یابد؛ چنان که در دهههای آتی، زندگی روستایی و کوچنشین، در معنای کلاسیک آن، دیگر وجود خارجی نخواهد داشت و مناطق مذکور، هر چه بیشتر به سوی پهنههای شهری و شبهشهری تبدیل خواهند شد. در این زمینه، ادیان و مذاهب، گروههای قومی و امثال آن نیز هر چه بیشتر به سمت و سوی هر چه شهریتر شدن به پیش خواهند رفت و سازوکارها، منطق و الزامات شهری، هر چه بیشتر در ارتباط با الزامات، بایدها و نظامهای شهری تعریف خواهند شد. در این دوره آموزشی قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که شهری شدن رو به تزاید، چه نسبتی با جماعتهای شهری خاورمیانه و شمال آفریقا برقرار خواهد شد و حرکت به سوی شهریشدن تمام عیار، چگونه زندگی شیعیان پایتختهای خاورمیانه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
مخاطبین دوره
شرکت در این دوره میتواند برای دانشجویان رشتههای مختلف علوم اجتماعی، طلاب علوم دینی، فعالان مذهبی و رسانهای، عکاسان و مستندسازان سودمند باشد.
نکته » از آنجا که بخش عمده منابع مطالعاتی هفتگی به زبان انگلیسی و شامل مقالات و کتابهای دانشگاهی است، شرکتکنندگانی که سطح بالائی از توانمندی برای مطالعه متون علوم انسانی به زبان انگلیسی را دارا باشند، بهرهگیری بیشتری از محتوای دوره خواهند داشت.
وظایف شرکتکنندگان
پیش مطالعه: برای هر یک از جلسات، منابعی برای مطالعه مشخص میشود. مطالعه این منابع که به زبان فارسی هستند، بر شرکتکنندگان لازم است. همچنین منابعی برای مطالعه بیشتر به زبانهای فارسی، ترکی و انگلیسی نیز معرفی میشوند که بهتر است شرکتکنندگان آنها را مطالعه کنند، اما الزامی بر مطالعه آنها نیست. شرکتکنندگان در هر جلسه میباید به وبسایتهای اشاره شده، مراجعه کنند و فیلمها و کلیپهای معرفی شده را تماشا کنند. در جریان دوره نیز ممکن است برخی منابع برای مطالعه معرفی شوند که شرکتکنندگان ملزم به مطالعه آنها نیز هستند.
حضور فعال: شرکتکنندگان همچنین باید در همه جلسات دوره شرکت کنند. در صورتی که به هر دلیل قادر به شرکت در جلسه نیستند، باید ساعتی پیش از شروع کلاس، آنها را به اطلاع دستیار علمی کلاس برسانند. عدم حضور در دوره بیش از سه جلسه، باعث محرومیت شرکتکننده از ادامه حضور در دوره خواهد شد. لازم به ذکر است که تأخیر بیش از ۲۰ دقیقه نیز غیبت محسوب میگردد.
ارائه پژوهش: شرکتکنندگان میباید بعد از پایان دوره، در یکی از موضوعاتی که توسط مدرس اعلام میشود، پژوهشی را انجام دهند. دریافت بعضی از مزایای دوره، منوط به ارائه پژوهش میباشد. (موضوعات و شرایط پژوهش مورد نظر، در خلال دوره به شرکتکنندگان اعلام میشود).
پیمان اسحاقی دانشجوی دکترای رشته مطالعات اسلامی در مرکز تحصیلات تکمیلی فرهنگها و جوامع اسلامی در دانشگاه آزاد در آلمان است. او پیشتر در دانشگاه شیکاگو، آنکارا و تهران در رشتههای جامعهشناسی دین و انسانشناسی تحصیل کرده است. از وی آثاری درباره ابعاد اجتماعی و فرهنگی اسلام در دوره معاصر خصوصاً مسئله حج و زیارت منتشر شده است. از میان فعالیتهای علمی و دانشگاهی وی میتوان به کتاب زیارت اسلامی در جهان مدرن اشاره کرد که وی آن را به همراه یک پژوهشگر دیگر در سال ۲۰۱۹ توسط انتشارات دانشگاه کارولینای شمالی به انتشار رسانده است.
آغاز و پایان دوره
۱۶ تیر الی ۱۷ شهریور ١۴٠۳
روز و ساعت
شنبهها – ساعت ١٧ الی ١٩
تعداد جلسات
١٠ جلسه
محل برگزاری
آنلاین در بستر اسکایروم
دستاوردهای علمی دوره
- دستیابی به اطلاعات وسیع درباره شیعیان خاورمیانه و غرب آسیا به عنوان بخش مهمی از شیعیان جهان
- دستیابی به دانش و بینش درک مفاهیم فرهنگی و مذهبی در چهارچوبی مقایسهای
- آشنایی با مهمترین مسائل و چالشهای جوامع شیعی خاورمیانه و غرب آسیا
- آشنایی با پژوهشگران عمده و جریانهای اصلی پژوهشی درباره آیینها در معنای عام و مراسم سوگواری حسینی در معنای خاص آن
- درک مسئله جماعتهای شیعی جهان از منظر علوم انسانی خصوصا مطالعات شهری
- به دست آوردن تعداد قابل توجه ایده پژوهشی برای تحقیقات بعدی و یا نگارش پایاننامه، همچنین موضوع عکاسی و تهیه فیلمهای مستند و غیرمستند
- آشنایی با روش مطالعه و پژوهش در آثار علمی روز جهان از خلال مواجهه با دستهای از آن آثار در حوزه جماعت های دینی در شهر
- دستیابی به دادههای علمی در زمینه انسانشناسی/مردمشناسی دین، جامعهشناسی دین، تاریخ و مطالعات منطقهای
- فراهمسازی دانش معطوف به کنش در راستای نقشآفرینی در جماعتهای شیعی در منطقه
ساعت دفتر
شرکتکنندگان این فرصت را خواهند داشت که هر هفته، بر اساس هماهنگی، زمانی را به صورت برخط، با مدرس دوره، درباره مسائل علمی دوره، گفتگوی زنده داشته باشند.
مزایای شرکت در دوره
- دریافت گواهی حضور در دوره
- برخورداری از تخفیف برای شرکت در سایر دورههای مؤسسه
- اولویت در دعوت به نشستهای حضوری مؤسسه
هزینه شرکت
در دوره
۴۵٠.٠٠٠ تومان
– ١٠% تخفیف ویژه ثبتنام زودهنگام تا تاریخ ۷ تیر ١۴٠۳
– تعداد محدودی کمک هزینه شرکت در دوره موجود است
– هزینه شرکت در هر جلسه خصوصی با مدرس دوره، ۲۰۰.۰۰۰ تومان میباشد.
موضوع جلسات
- هفته اول: نظریه شهر
- هفته دوم: انسانشناسی شهری و جماعتهای دینی
- هفته سوم: تهران
- هفته چهارم: کابل
- هفته پنجم: بغداد
- هفته ششم: بیروت - دمشق
- هفته هفتم: صنعا
- هفته هشتم: منامه - مسقط - قاهره
- هفته نهم: استانبول - باکو
- هفته دهم: نتیجه گیری
در عصر حاضر و با گسترده شدن عرصه تبلیغ، جذب بالای طلاب غیرایرانی در حوزههای علمیه و امکانات نوظهور، نحوه خدمترسانی به مبلغین نیز دچار تغییرات زیادی شده است. امروزه حمایت از مبلغ، صرفا به معنی حمایت مادی و پرداخت مستمری نیست، بلکه حمایت معنوی، اطلاعاتی، آموزشی و … میتواند به همان اندازه و بلکه بیشتر، مهم و حیاتی باشد. از این رو مؤسسه اطلس جامعه شیعی که با دغدغه ترویج معارف قرآن کریم و اهلبیت «علیهمالسلام» فعالیت میکند، تصمیم بر راه اندازی یک نهاد حمایتی تحت عنوان خانه مبلغین بینالملل گرفت.
این حرکت که بصورت کاملا مستقل از تمامی نهادهای حاکمیتی و مدیریتی صورت میپذیرد، در درجه اول قصد دارد با ایجاد قوت قلب برای مبلغین بینالملل، به پشتیبانی معنوی از ایشان بپردازد. ما تلاش خواهیم کرد با هموار کردن مسیر، ایجاد ارتباطات و به اشتراک گذاشتن تجربیات، به فعالیت بهتر و حصول نتایج بیشتر در عرصه تبلیغ جهانی تشیع کمک کنیم.
اخبار، رویدادها، تازههای نشر و خواندنیهای دیگر از سراسر جهان در حوزه تشیع را در بلاگ ما دنبال کنید.